lørdag 3. oktober 2020

Nytur på Kvamshesten

Etter en trivelig tur opp Kristine 26. sept. fikk Vegard og jeg motivasjon og anledning til en ny runde på Kvamshesten torsdag 1. okt.

Vi brukte litt tid på å studere bilder tatt lørdagen før, og bestemte oss for å se litt nærmere på et system ca 100m til venstre for Novembersol i sørøst veggen. 

Vi gikk anmarsjen opp til innsteget på Novembersol. Videre var det en utsatt gresshylle travers for å komme bort til systemet vi hadde sett oss ut. Det var en frisk start på dagen. Vi brukte tau og anbefaler dette på det varmeste. 

Veggen er bratt med få hyller og alle standplassene våre var mer eller mindre halvhengende med tau i fanget. Ruta følger et system med dieder og grovt riss som byr på kvalitetsklatring. Meget god friksjon og klaterbart fjell med mye struktur. Det er en bra å ha med store kammer, vi hadde et vanlig rack som er anbefalt i føreren med dobbelt av camelot #4. Det er ikke en ulempe å ha med større sikringsmidler, en camelot #5 og #6, eller bigbro. Rutebeskrivelsen under starter etter traversen.



Gresshyllene

Traversen, nedklatring.


1. tl. 45m. grad 5. Følger grøfta oppover. Noe vegetasjon, men stort sett fint. Ruta er jevnt bratt, bilde under er fra 2. standplass.



2. tl. 30m. grad 6. etter ca 10m blir det mindre vegetasjon og kvaliteten tar seg betraktelig opp. Flott klatring i grovt riss. Vi innså raskt at det var hensiktsmessig å korte ned på taulengdene siden det grove risset var sulten på store sikringsmiddel. 



3. tl. 30m. 7-. Starter med en flott offwidth, her kan det være bra med camelot #5, eller noe større. Gjennom et bratt opptak (godt sikret). Flott og bratt klatring hele veien.






4. tl. 30m. 6+. Noe utklatring ut fra stand, deretter videre i grovt riss. 




5. tl. 30m. 7-. Ut fra stand opp et bratt dieder med flott og vedvarende klatring. Starten er tyngst. En flott lengde.



6. tl. 30m. 6+. Videre oppover det høyrevendte diederet. Gjennom et bratt opptak med noe hule blokker. Opp funky kamin og spennende klatreterreng. Her blir fjellklatreegenskaper stilt på prøve. Vår variant innebar noen meter utklatring før stand, opp et dieder med en spennende rockover til sva. 


7. tl. xx.xx. Nå ble det mørkt og vi måtte finne fram hodelyktene. Vi var ca 40 m fra å toppe ut. Over oss var det fjellet begrodd med mose og lav. Rissene var helt skjult og måtte pirkes frem. Vi fortsatte med tekninsk klatring ca 8 m før sikringsmulighetene forsvant helt. Etter et kjapt rådsmøte bestemte vi oss for å rappellere av. Vi rappellerte 2x 60m rett ned ruta, deretter en 60m rappel på skrå mot novembersol (siste stand vi hadde på traversen). Deretter en 30m skår rappel, før vi fikk en bonus retur langs de utsatte gresshyllene. 
Vegard mistet en anmarsj sko i omorganiseringen når vi snudde. Straffen for dette er vel opplagt.






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar