torsdag 12. august 2021

Eit ærleg forsøk 7- (7 taulengder, ca. 250m)

Eit ærleg forsøk følger et markant system med grove riss og dieder hele veien, og er godt sikret med et utvidet vanlig rack* som er anbefalt i føreren + Camalot #4, #5 og #6, eller liknende kammer. Det er nok med en av hver av de store kammene. Det er få gode standsplasshyller på ruta, men mange muligheter for å sette semihengende standplasser. Etter å ha vært opp ruta 2 ganger mener vi dette er et godt forslag. 

Topo med anbefalte standplasser. Vi brukte 50 m tau. 

1. tl. 45 m: Sett en standplass ca. 30 meter til venstre for November sol. Gresstraversen starter med 3 meter nedklatring på eksponerte gresstuer. Følg deretter kanten av fjellet ca. 30 m og sett sikring der det er mulig, følg deretter begrodd system opp til en står oppå en knause. (Det står et rappellanker der nå). Vi gikk denne taulenga i anmarsjsko.  

1. tl. Utsatt gresstravers, start med litt nedklatring. 

2. tl. 50 m 5: Travers videre mot venstre. Først litt nedklatring og deretter mot venstre til du kommer rett under hovedsystemet. Følg systemet oppover. Grei semihengende standplass.

2. tl. Travers bort til hovedsystemet.

3. tl. 45 m 6: Opp langs grovt riss til høyre for et lite tak. Det er noen løse blokker i risset, men det er enkelt å unngå å belaste disse. Standplassen der offwidth’en begynner (ikke bruk opp de store kammene).

3. tl.

4. tl. 45 m 6+/7-: Starter med offwidth der det er en fordel å ha Camalot #6, deretter opp en bratt hammer i diederet. Videre i grovt riss med små opptak, bra å ha en Camalot #5 til opptaket etter ca. 35 m. Stand på/ved hylle på venstre side av risset. Ved stadenplassen går det en rampe skrått oppover mot venstre.

4. tl. Første offwidth-klatring

5. tl. 45 m 6+/7-: Opp grovt riss til bratt hammer, og det samme igjen. Sett semihengende stand der risset forsvinner.

3, 4, 5. tl byr på bratt klatring i grovt riss med flere brattere opptak og semihengende standplasser. 

6. tl. 20 m 7-: Taulengda starter med lett, men usikret klatring opp til noen suspekte blokker i underkant av neste hammer. Vi belastet disse blokkene minimalt. Gjennom et bratt opptak med noe hule blokker (disse belastet vi). Opp funky kamin til tredimensjonalt klatreterreng. Når du er under overhenget, traverser mot en blokk som er formet som et flagg/horn og runder inn på kanten. Følg risset videre til en semihengende standplass der en står på en svaplate.  Tips til standplass er å bruke grovt riss til høyre på nasen og utligne med en sikring på venstreside for å stå behagelig. 

6. tl. Løse blokker med vegitasjon rundt, før bratt opptak og funky kamin.

7. tl. 45 m 7-: Opp diederformasjon til tynt riss som ses tydelig fra stand. Opp bratt tynt riss som blir litt større etter hvert. Når risset dør ut, travers høyre over ny kant og opp svaplate til grovt riss i dieder (bra med en Camalot #4 her). Fortsett oppover til overhengende dieder med grovt riss. 

7. tl. på vei mot risset

På hylla etter dette diederet får du satt en drømmestandplass. Deretter 10 m lett klyving, fortsett innover til du treffer rosa merka sti. Følg denne ned til hovedstien.

Drømme standplass.

Kommentar til gradering: Vi har foreslått 7- som grad og sammenlignet med ruter som Kristina (6+, Kvamshesten), Shangri-la (7, Romsdalen), Vestveggen (6+, Storen). Rutas karakter med grove riss og bratte opptak gir fysisk tyngre pasasjer og de fem siste tl. er bratt klatring. Selve offwidth klatringen er ikke teknisk vanskelig, og det er bra med tak og formasjoner. 

* Kommentar til rack: 

  • kilar frå små til store. Greit å ha med noen små kiler 
  • kamkilar, til dømes BD, dobbel frå 0,3 til #3 + en av hver store kammer #4, #5 og #6. Det er og bra å ha med et par mindre kammer (micro). Vi hadde med, og brukte en svart Totem ved flere anledninger.

 

Noen videosnutter til slutt.

Hvor var du når Jacob tok OL gull:


Ri grisen:

Uttopping:


onsdag 4. august 2021

Skardstinden (2374m)


Skardstind er Norges 5. høgaste fjell. Litt langt og gå, men vldig flott klyving/klatring på  vestryggen.
 








Viss det er snø i sørsida kan man klatre litt ned og så skli på snøen ned mot Nørdre Illåbrean, så gå ut dalen til bilen.




























 

Tverrbytthornet travers


Ved Leirvassbu ligger Tverrbottindan ogTverrbytthornet og det er ein fin ryggtravers å gå. Frå vest til aust, gir den flott klyving og litt klatring.


 









Nordpillaren på Gjertvasstind

 


Nordpilaren på Gjertvasstind er ein flott og klassisk alpinklatre tur i Hurrungane.